Napellenzők

Napellenzők, ponyvás árnyékolók

 
Ponyváink, melyből mára 90 féle szín áll rendelkezésre, neves európai gyártóktól származnak, mint a Sattler (ausztria), a Dickson (francia), Sauleda (spanyol) vagy a Corti (olasz), melyek mind tartósak, UV állóak, legyen szó akár normál, üvegszálas, poliészter és PVC típusokról.


 
Minőségi kivitelű napellenzőket kínálunk, melyek tartósak, hosszú éveken át kifogástalanul állnak helyt a mindennapi használatban. Minden kötőelem rozsdamentes acél, ugyanígy a karok lánc-áttétele is rozsdamentes, és karbantartásmentes. A tartós és finom-beállítási lehetőségekkel szerelt extrudált alumínium könyökkarok lehetővé teszik, hogy a helyszíni szerelésnél kiküszöbölhetőek legyenek a fal minimális egyenetlenségei, és a szerkezet precízen vízszintesen működhessen.

Többféle szerkezeti felépítés áll rendelkezésre, melyek különféle szolgáltatásokkal való bővíthetőek. Motoros vezérléssel felszerelve pedig nemcsak kényelmesebb használni, de szél-érzékelővel bővítve biztonságosabb is, mivel vihar esetén megóvja az értékes árnyékolót akkor is, ha nem vagyunk otthon.
Kibővíthetőek különféle korszerű eszközökkel is, mint dimmerelhető világási modulok, teljesítmény-szabályozott hősugárzók, így a terasz már korábban, tavasszal használatba vehető, mint az élettér kiterjesztése, valamint ősszel tovább is használható. A funkciók ugyanarról a távirányítóról vezérelhetők, mint a napellenző önmaga.

Fontos tudnivalók napellenző kiválasztásához

Mindig kérje ki a viszonteladó tanácsait, aki a helyszínen a helyi adottságokat felmérve tud javasolni megfelelő típust és szerelési módot. Adódhat olyan szituáció, hogy az elképzelt megoldást a való életben valamiért nem kényelmes használni (pl.: a lejtés miatt teljesen nyitott állapotában a homlokprofil alatt már túlságosan kicsi a magasság) vagy olyan körülmény, ami miatt érdemes másik típust vagy megoldást választani (pl.: egy ytong fal szerkezete nem bírja el a Málta típus felfüggesztésének pontszerű terhelését, ezért egy többpontos felfüggesztésű típus kell választani, mint a Silver Plus)

Az időjárás viszontagságainak nincs szerkezet a piacon ami ellenállna, a vászon szerkezetek - még ha a könnyű szellő valóban nem is árt a feszített szerkezeteknek - egyáltalán nem szélállóak. Ha előfordulhat olyan, hogy elmegy úgy otthonról, hogy nem fogja visszahúzni az árnyékolót, mindenképp válasszon motorizált kivitelt szél érzékelővel. Egy 12m2-es vitorlával kényelmesen lehet hajózni a Balatonon is, egy ugyanilyen vászonszerkezetet egy erősebb széllökés letéphet a helyéről, de még kisebb de gyakori 5Km/h körüli széllökések is igénybeveszik és koptatják csuklópontokat és a felfüggesztést. Egy a homlokprofilra rejtve szerelhető rezgés érzékelő, vagy egy jól elhelyezett szélsebesség mérő szenzor megbízhatóan gondoskodik róla, hogy ha szükséges, akkor visszahúzza az árnyékolót biztonságos zárt pozícióba távollétünkben is.

Sok gyártó kínál napellenzőket különféle felépítéssel és műszaki tartalommal. Ha már beruház egy egyébként sem olcsó árnyékoló-szerkezetbe, érdemes olyan típust választani, ami korszerű megoldásokat tartalmaz. Régen bowden-es megoldást alkalmaztak a könyökkaroknál, ma már a láncáttétel vagy egyes gyártóknál kevlárszalag látja el ugyanezt a feladatot. Bár a szerkezet nagyobbik része alumíniumból készül, a kötőelemek, a lánc, a mechanikai elemek acélból készülnek. Ha nem rozsdamentesek ezek az elemek, akkor a csapadék és hajnali pára miatt már egy év alatt is csúnya rozsdafolyások keletkezhetnek a szerkezeteken.


Bármikor előfordulhat olyan sérülés, amit az ember nem látott előre. Elég egy kiömlött festék átépítésnél, de találkoztunk már grillel kiégetett vászonnal és létrával letört karral is. Ha az ember vigyáz is rá, történhet rajtunk kívül álló okokból is bármi, de ha elérhető pótalkatrész, javítható a szerkezet, akkor olcsóbban jön ki akár egy ponyvacsere, vagy egy csuklókar, mint egy komplett új szerkezet.