Raffstore

Raffstore

 
Mivel külső árnyékolóról van szó, fontos, hogy még az üvegen kívül veri vissza a fényt és a hőt, így jelentős energiamegtakarítás érhető el a klímaberendezések üzemeltetésében. Többféle profilkialakítás, megvezetési rendszer, tokozás és szín teszi lehetővé, hogy minden környezetben harmónizáljon az épület stílusával. A 12 féle alapáras lamellaszín valamint 4 alapáras profil és tokszín mellett tetszőleges RAL skála szerinti színekben készíthetőek ezek a szerkezetek.


Megvezetés szempontjából létezik:

- huzalfeszítésű, vagy
- lefutós kivitel.

Az huzalfeszítésűnek kifejezett előnye a filigrán kialakítás és a nagy fedőszélesség, míg az extrudált alumíniumból készült gumírozott belső peremű lefutó stabilan és csendesen vezeti meg a lamellákat.

A lamella formája szerint három típust forgalmazunk:

- 50mm-es "C" lamella, ez huzalos megvezetéssel érhető el (C50L)
- 80mm-es peremezett "C" lamella, elérhető huzalos (C80L) vagy lefutós megvezetéssel is (C80)
- 90mm-es peremezett "Z" lamella, csak lefutóval szerelhető (Z90)

Tokozás szerint elérhetőek:

Hajlított alumíniumlemezből készített tokok,melyek kiválóan alkalmasak ablaknyílásokba valamint extrudált alumíniumból készült akár önhordó tokrendszerek is. Ezeket elsősorban üvegfalak esetében szokták alkalmazni esztétikus megjelenésük és pontos sorolhatóságuk miatt.

A megfelelő raffstore kiválasztásához fontos mindenek előtt elképzelni az épület összképét. Mivel a raffstore eléggé hangsúlyos kinézetű árnyékoló, mind lamellatípusban, szerkezeti kivitelben és színben is harmonizálnia kell az épület egészével. Az ívelt C-lamellák szolídabb megjelenése sokoldalúbbá teszi az alkalmazhatóságát, míg a Z-lamellák szögletessége inkább a modernebb megjelenésű vagy ipari kivitelű épületeken mutatnak jól.

Ha a szerkezet kialakításában szempont a teljes sötétíthetőség, akkor mindenképp a Z-lamella a javasolt, mivel gumírozott peremű lamellái fényzáróak. Ha keskeny az ablaknyílás, akkor kevésbé néz ki jól, hogy tovább szűkíti a szélességet a megvezető lefutó, ilyenkor a feszítősodronyos megoldást javasoljuk, amely csak C-lamellás kivitelben érhető el.

Üvegfalak esetén a legjobb választás az extrudált tokszerkezet, ilyenkor függőlegesen vagy vízszintesen sorolva a teljes üvegfal felszerelhető egy egységes kinézetű árnyékolórendszerrel, ráadásul a C-lamellák harmonizálnak a legjobban ezzel a tok-kialakítással.